خدیجه عسگری در گفتگو با خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه وجود ویتامین «دی» برای بدن ضروری است، گفت: این ویتامین از ویتامینهای محلول در چربی است و از این نظر نسبت به سایر ویتامینها منحصر به فرد است که به دو طریق جذب بدن میشود.
وی با اشاره به اینکه یکی از راههای جذب ویتامین دی در بدن از طریق تابش نور خورشید است، افزود: پس از تابش نور خورشید به پوست هیدروکلسترول تبدیل به ویتامین دی میشود و طریق دیگر جذب در بدن از راه مواد غذایی است.
متخصص پاتولوژی ادامه داد: در کشورهایی که غنیسازی مواد غذایی با ویتامین دی را نداریم مثل کشور خودمان منبع اصلی جذب ویتامین همان تابش نور خورشید محسوب میشود و به همین دلیل است که شیوع بالایی از کمبود ویتامین دی در کشور را مشاهده میکنیم.
عسگری با بیان اینکه در کودکان و خانمها شیوع کمبود ویتامین دی تا ۸۰ درصد هم میرسد، تصریح کرد: منطقه جغرافیایی که در آن هستیم تابش نور خورشید با آن زاویه مناسب وجود ندارد و اگر هم باشد افراد تمایلی به اینکه در معرض نور آفتاب باشند ندارند در نتیجه کمبود این ویتامین را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه شیوهنامهای کشوری برای جلوگیری از کمبود ویتامین دی در کودکان داریم، گفت: گاهاً مشاهده میشود که خانوادهها نسبت به این موضوع آگاهی ندارند، مثلاً شیر مادر غنی از ویتامین دی نیست و نیازمند مکل «آدِ» است که از پنج روزگی نوزاد تا دوسالگی حتماً باید مصرف شود.
متخصص پاتولوژی ادامه داد: ویتامین دی در تمامی سلولهای بدن دارای گیرنده است و عضوی نیست که ویتامین دی در عملکرد آن نقش نداشته باشد.
عسگری با بیان اینکه اگر از سلولهای مغزی آغاز کنیم این ویتامین در عملکرد سلولهای مغزی تأثیرگذار است و در جلوگیری از پیر شدن این سلولها اثر میگذارد، افزود: امروز یکی از علل پیشرفت پارکینسون کمبود ویتامین دی بیان میشود.
وی با اشاره به اینکه ویتامین دی در عملکرد صحیح سلولهای ایمنی نقش دارد و در واقع از دو جهت برای ما مهم است، عنوان کرد: نخست اینکه کمبود آن شدیداً سیستم ایمنی را ضعیف میکند و دوم اینکه کمبود ویتامین دی در بیماریهای خود ایمن اثرگذار است.
نقش مؤثر ویتامین دی در پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا
متخصص پاتولوژی خاطرنشان کرد: کمبود ویتامین دی در ابتلا به آنفولانزا و بیماریهای تنفسی و روماتولوژی نیز نقش دارد و مصرف ویتامین دی میتواند روند ابتلا به این بیماریها را آرامتر کند.
عسگری با بیان اینکه ویتامین دی بر استحکام استخوانها اثر میگذارد، افزود: سطح کلسیم و فسفر خون را تنظیم میکند به همین دلیل کمبود آن در کودکان خصوصاً قبل از بستن شدن صفحات رشد منجر به بیماری راشیتیسم یا همان نرمی استخوان میشود که البته درجات مختلفی دارد.
وی با اشاره به اینکه علائم پای پرانتزی، پیشانی برجسته، مچ متورم دست و پا و رشد دیرهنگام دندانها از عوارض کمبود ویتامین دی در کودکان است، عنوان کرد: مصرف مکملها و در معرض نور آفتاب قرار گرفتن کودکان در جلوگیری باز کمبود ویتامین دی بسیار اهمیت دارد.
متخصص پاتولوژی خاطرنشان کرد: در بزرگسالان نیز نرمی استخوان و درد در عضلات و کم شدن قدرت عضلانی و ضعف نشاندهنده کمبود ویتامین دی در بدن است.
عسگری با بیان اینکه سایر علائم غیراختصاصی هستند، افزود: مثلاً خستگی مفرط و بیش از حد، افسردگی و فشارخون بالا میتوانند از علائم کمبود ویتامین دی در بدن باشند.
وی با بیان اشاره به اینکه سطح نرمال ویتامین دی در آزمایش خون اگر بالای ۳۰ باشد خوب است اما اگر بین ۲۰ تا ۳۰ باشد یعنی فرد ناکافی است، گفت: این افراد باید ویتامین دی مصرف کنند و اگر سطح ویتامین دی فرد کمتر از عدد ۱۰ باشد کمبود شدید ویتامین دی است و باید طولانی مدت و با دوز بالا مصرف شود.
متخصص پاتولوژی همدان ادامه داد: مصرف خودسرانه ویتامین دی توصیه نمیشود و باید با آزمایش مشخص شود البته دستورالعملهای کشوری میگویند اگر در ماه یک عدد قرص ۵۰ هزار قرص ویتامین دی مصرف شود مشکلی ایجاد نمیکند چون شیوع آن در کشور زیاد است اما بهتر است در ابتدا سطح ویتامین را اندازه بگیریم و براساس آن قرص را مصرف کنیم.
عسگری در پایان با بیان اینکه مصرف بیش از حد این قرص عوارض مسمومیت برای بدن به همراه دارد، افزود: خستگی، ضعف و حتی شکستگیهایی استخوان به دلیلی مصرف بیش از اندازه این ویتامین بهوجود میآید.
انتهای خبر/ سع