• امروز : یکشنبه, ۱۵ مهر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 6 October - 2024
0
کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد:

توازن قدرت بین جبهه مقاومت و صهیونیست‌ها

  • کد خبر : 224999
  • 15 مهر 1403 - 12:52
توازن قدرت بین جبهه مقاومت و صهیونیست‌ها
کارشناس مسائل بین الملل گفت: دستیابی حزب‌الله به تسلیحات پیشرفته باعث شده است که سطح جدیدی از توازن بین حزب‌الله و رژیم صهیونیستی از منظر آسیب‌پذیر کردن اسرائیل و استفاده از نقاط ضعف آن به وجود بیاید.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان به نقل از راه دانا نصرت‌الله تاجیک، در بررسی عوامل پایداری حزب‌الله علیرغم ترور کادر‌های عملیاتی و دبیرکل این سازمان شهید سید حسن نصرالله به دلایل استحکام ساختار حزب‌الله لبنان اشاره کرد و گفت: یکی از ابعاد استحکام حزب الله، چینش ساختار حقوقی این تشکیلات است، در حقیقت چینش مسئولیت‌ها در حزب‌الله هرمی یا عمودی نیست که یک نفر در رأس و باقی در قاعده آن قرار گیرند بلکه ساختار حزب الله یک ساختار افقی است و افراد در عرض هم قرار می‌گیرند.

وی در تشریح این ساختار با بیان اینکه حزب‌الله به صورت شورایی اداره می‌شود، عنوان کرد: فضای سیاسی اجتماعی لبنان بسیار متفاوت است و چون گروه‌های تشکیل دهنده جامعه لبنانی هر یک به تنهائی در اقلیت هستند لذا تحمل مخالف برای ایجاد اجماع بالاست از این رو شور، مشورت و فعالیت شورائی پذیرفته شده است.

تاجیک با بیان اینکه در نمودار سازمانی این حزب دبیرکل چند معاون دارد و هر یک از معاونت‌ها یک مسئول دارند که هر کدام تحت نظر شورای آن مسئولیت اداره می‌شوند ادامه داد: باید دقت کنیم ادبیات جنبش‌های آزادی بخش با سازمان‌های بروکراتیک کشور‌ها در نحوه چینش نمودار سازمانی تفاوت وجود دارد. جنبش‌ها به دلیل آسیب‌پذیری‌ها و امکان حذف هر یک از مسئولان به دلایل مختلف از جمله ترور، هر جایگاه را به صورت شورایی اداره می‌کنند، بنابراین یکی از دلایل استحکام حزب‌الله چیدمان پست‌ها و نمودار یا چارت سازمانی آن است.

کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه با اشاره به عوامل دیگر استحکام بخش بودن ساختار حزب‌الله عنوان کرد: در ادبیات سازمان‌ها مقوله‌ای با عنوان خود ترمیمی سیستمی وجود دارد که براساس این نظریه سازمان‌ها در صورت درون داد کافی خاصیت خود ترمیمی را حفظ می‌کنند، که این نیز از ویژگی‌های ساختار درونی حزب‌اللهه است که انگیزه و خودباوری و دفاع از حریم کشور و مردم موتور محرکه یا خونی است که دائم به این ساختار تزریق می‌شود.

وی با اشاره به اینکه حزب‌الله سازمانی است که براساس ایدئولوژی اسلامی و شیعی به دنبال تأمین اهداف خویش که رفع اشغال سرزمین و آب خود از دست اسرائیل است، گفت: ایدئولوژی مبارزه حق علیه باطل حزب الله یکی دیگر از عواملی است که موجب استحکام بخشی به حزب الله لبنان شده است.

هدف حزب‌الله یک هدف مشروع ضد اشغالگری است

تاجیک با بیان اینکه اهداف حزب‌الله باعث می‌شود که ساختار آن مستحکم شود تصریح کرد: هدف حزب‌الله یک هدف مشروع ضد اشغالگری است که برای دفاع از حقوق مردم لبنان و کرامت بخشی آن‌ها است، در حقیقت محبوبیت حزب‌الله بین مردم لبنان چه در میان مسلمانان و چه در میان مسیحیان و دروزی‌ها نیز به همین دلیل است که جلوی ترکتازی اسرائیل در لبنان را گرفته است. و با توازنی که در صحنه داخلی لبنان برقرار کرد هم شیعیان را که قبلاً شهروند درجه سه محسوب می‌شدند از زیر یوغ سایرین خارج کرد و هم با تعامل با تمامی طوایف از تعدی هر یک بر دیگری جلوگیری کرد.

وی با اشاره به اینکه قبل از تشکیل حزب‌الله، رژیم صهیونیستی در لبنان به هر اقدامی که دوست داشت دست میزد، ادامه داد: در رأس این اقدامات غصب سرزمینی و آب‌های جنوب لبنان قرار داشت. از این رو حزب الله تأسیس شد تا سیادت و حاکمیت سرزمینی لبنان که مورد چشم داشت اسرائیل بود از بین نرود و همین امر موجب حمایت و پشتیبانی مردم لبنان از تشکیلات حزب الله شد.

سفیر پیشین ایران در اردن با اشاره به اینکه عملکرد حزب‌الله یکی دیگر از عوامل استحکام بخش در این تشکیلات به شمار می‌رود تصریح کرد: عملکرد حزب‌الله از زمان تأسیس تا به امروز موجب گسترش طولی و عرضی آن و تبدیل به بزرگترین ارتش غیر دولتی جهان شد. همچنین دفاع از ملت لبنان موجب شد مورد اعتماد مردم لبنان باشد، این عملکرد می‌تواند در سطح رهبری یا در سطح بدنه این تشکیلات و چه در تعامل گروه‌های سیاسی و مخصوصاً در پارلمان لبنان باشد.

تاجیک با اشاره به اینکه لبنان یک جامعه متکثر، پویا و در درجه نخبگی نسبت به سایر کشور‌های عربی از سطح بالایی برخوردار است تصریح کرد: در چنین جامعه‌ای نمی‌توان با تفسیر تنگ نظرانه با گروه‌ها تعامل داشت، اما خوشبختانه حزب‌الله در زمان حیات شهید حسن نصرالله به دلیل ویژگی شخصیتی و تعامل شخصی و سازمانی وی با سایر گروه‌ها این تشکیلات توانست انسجام داخلی لبنان را با وجود طوایف گوناگون و دخالت‌های خارجی در سطح قابل توجهی حفظ کند.

ارتباطات وسیع منطقه‌ای با سایر گروه‌های مقاومت

این کارشناس مسائل بین‌الملل ارتباطات منطقه‌ای و بین‌المللی را یکی دیگر از عوامل استحکام و انسجام حزب‌الله برشمرد و خاطرنشان کرد: حزب‌اللهه با ارتباطات وسیع منطقه‌ای با سایر گروه‌های مقاومت مثل انصارالله یمن، مقاومت اسلامی در عراق و گروه‌های مقاومت در فلسطین و همچنین سایر گروه‌ها در عرصه بین‌المللی و کمک به ایجاد خودباوری توانست استحکام تشکیلاتی خویش را تقویت کند این در حالی است که متأسفانه غرب بجای فهم موقعیت و اهداف حزب الله، تلاش کرد آنرا در لیست تروریستی قرار داده تا این حزب را که ستون خیمه گروه‌های مقاومت است دچار انزوا کند.

تاجیک با اشاره به اینکه متأسفانه تا به امروز تلاش زیادی صورت نگرفته تا جایگاه درست حقوقی برای بازیگران غیر دولتی و گروه‌های مقاومت مشروع در عرصه بین‌الملل ترسیم شود تأکید کرد: رفع اشغال یک مسأله جهانی است که در مباحث سازمان ملل وجود دارد اما تا به امروز به یک مسأله عینی تبدیل نشده است و ما به ازای حقوقی در ساختار سازمان ملل پیدا نکرده تنها به عنوان یک ادبیات سیاسی در میان مکتوبات سازمان ملل و اسناد دانشگاهی باقی مانده است در حالی که می‌توانستیم برای مقاومت مشروع ضد اشغالگری و دفاع مشروع یک جایگاهی در سازمان ملل ترسیم کنیم تا این بازیگران را نمایندگی کند.

کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه اصل مشکل بین حزب‌الله و رژیم صهیونیستی مسأله اشغالگری است، عنوان کرد: باید به این مسأله توجه جدی شود چون این نقش از یک جایگاه مردمی برخوردار است، ممکن است همه مردم لبنان نخواهند از ملت فلسطین و مظلومیت آن‌ها حمایت کنند اما همه از رفع اشغال حمایت می‌کنند. بنابراین ایجاد انسجام داخلی در لبنان توسط حزب الله با رویکرد ضد اشغالگری تا به امروز در دستور کار بوده و باید استمرار بیشتری داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه حزب‌الله در یک سال گذشته آسیب‌پذیری‌های رژیم صهیونیستی را به رخ آن‌ها کشید، گفت: در حقیقت می‌توان گفت عملکرد حزب‌الله یک عامل بازدارنده بود و سطح تازه‌ای از توازن بین حزب الله و رژیم صهیونیستی را تعریف کرد. و تلاش اسرائیل در استفاده از استراتژی ترور، بهم زدن این توازن به نفع خودش بود و‌امید داشت در پس این استراتزی فروپاشی حزب الله متحقق گردد که به دلیل همین صللابت ساختار متحقق نشده. زیراهمواره در جنگ‌ها برد و باخت وجود دارد. در بعد ملی و منطقه‌ای شهادت آقای حسن نصرالله خسارت بزرگی است اما بیشتر جنبه تاکتیکی دارد و استراتزیک نیست.

تاجیک افزود: یکی دیگر از دلایل استحکام ساختار حزب‌الله این است که نمایندگی یک تفکر را دارد؛ تفکر مقاومت مشروع برای رفع اشغال صهیونیستی از لبنان و ازاد‌سازی اراضی و آب‌های این کشور که توسط اسرائیل غصب شده است. شخصیت و سابقه سیاسی و فکری سید حسن نصرالله و مهمتر از همه مدیریت تحولات در صحنه سیاسی لبنان و خطیب بودن او یک عنصر متوازن‌کننده بود و تسلط وی بر امور نظامی و تحولات منطقه و ارتباطات وسیع او از این شهید یک رهبر بی‌بدیل جنبش ازادیبخش ساخته بود.

حزب‌الله فقط یک سازمان سیاسی نیست

وی گفت: از دیگر عوامل نرم استحکام ساختارحزب‌الله پیوند خوردن حزب با مردم از طریق ارائه خدمات اجتماعی به مردم بطور عام و محرومین لبنان بطور خاص است. حزب الله فقط یک سازمان سیاسی نیست. جنبه اجتماعی آن و ارائه انواع خدمات پزشکی، آموزشی و بهداشتی و… نیز توانسته پیوند مستحکمی بین حزب الله و مردم ایجاد کند که منجر به استحکام سازمانی حزب الله منجر شده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: از دیگر عوامل استحکام ساختار حزب‌الله امیدواری و دلگرمی آنان به ایران است. شیعیان لبنان قبل از رفتن امام موسی صدر به لبنان و تشکیل چند گروه شیعی مانند امل، امل اسلامی و مقاومت مؤمنه و.. که بعداً عموم آن‌ها در حزب‌الله ادغام شدند، شهروندان درجه سوم لبنان و از محرومترین اقشار این کشور بودند.

تاجیک با اشاره به اینکه حمایت‌های مادی و معنوی ایران به آنان یک خودباوری داد که هم اکنون در پرتو آن به دستاورد‌های زیادی رسیده‌اند، تصریح کرد: نقش مهم ایران برای حفظ و پایداری حزب‌الله همین حمایت معنوی است. به همین دلیل بود که ایران اجازه نداد در پی اقدامات اخیر اسرادیل در لبنان مانند ترور کادر‌ها و دبیرکل و انفجار پیجر‌های حزب‌الله ذهنیت برنده مطلق بودن اسراییل تثبیت شود. زیرا اسرائیل می‌خواست از این طریق ارتباط ایران با گروه‌های مقاومت را قطع و آن‌ها را ازحمایت ایران مایوس و ساختار گروه‌های مقاومت و مخصوصاً حزب‌الله که ستون خیمه گروه‌های مقاومت است را بهم ریزد!

این دیپلمات اسبق با تأکید بر اینکه پیشرفت‌های فناوری و تکنولوژیکی حزب‌الله یکی دیگر از عوامل استحکام این تشکیلات به شمار می‌رود، گفت: دستیابی حزب‌الله به تسلیحات پیشرفته خود عاملی بر استحکام این تشکیلات است. در حقیقت عوامل برشمرده شده در بالا قدرت نرم و عامل پیشرفت‌های فناوری در حقیقت قدرت سخت حزب‌الله به شمار ‌می‌روند.

تاجیک در پایان خاطر نشان کرد: این پیشرفت‌ها باعث شد سطح جدیدی از توازن بین حزب‌الله و رژیم صهیونیستی از منظر آسیب‌پذیر کردن اسرائیل و استفاده از نقاط ضعف آن به وجود بیاید. یکی از این نقاط آسیب‌پذیر اسرائیل شهرک نشین‌های شمال سرزمین‌های اشغالی است که در تیر رس موشک‌های حزب‌الله قرار دارد و موشک‌های ضد تانک حزب‌الله الان یکسالی است که حدود یکصد هزار نفر آواره و چادر نشین روی دست اسرائیل گذاشته!

انتهای خبر/

لینک کوتاه : https://asrehamedan.ir/?p=224999

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سردبیر در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.