به گزارش خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری «عصر همدان» شهرستان نهاوند در زمینه برخی محصولات کشاورزی و باغی رتبه برتر استان همدان را دارد و سالانه هزاران تن انواع محصولات توسط کشاورزان زحمتکش این شهرستان تولید میشود.
یکی از محصولاتی که بیش از ۷۰ درصد تولید استان همدان توسط کشاورزان نهاوندی انجام میشود کشت چغندرقند است ولی این سطح زیر کشت و تولید محصولی قندی نتوانسته کام کشاورزان نهاوندی را شیرین کنند.
کشاورزان نهاوندی این روزها با انبوه چغندرهای انبارشده در مناطق مختلف مواجه هستند و از مسئولان انتظار دارند که فکری به حال آنها کنند تا حاصل دسترنج یکساله آنها نابود نشود.
با توجه به شروع سرمای هوا و عدم تحویل چغندر تولیدی کشاورزان توسط کارخانههای قند نیاز است تا هرچه سریعتر دغدغه این کشاورزان برطرف شود.
نکتهای هم که باید به آن توجه شود کاهش سطح کشتهای پرآب بر مانند چغندر است که ازجمله سیاستهای جهاد کشاورزی برای مدیریت بحران آب است و کشاورزان نیز باید با توجه به بارشها و سیاستهای اعلامی جهاد کشاورزی اقدام به کاشت محصولات کنند.
افزایش سطح زیر کشت چغندرقند در نهاوند به حدود دو برابر از میزان اعلامی جهاد کشاورزی هم نکته دیگری است که باعث انبار شدن محصولات چغندرقند شده است.
علاوه بر این نکات، گرانی کرایه و معطلی رانندگان، عدم تسویه حساب بهموقع پول چغندرقندهای تحویلی توسط کارخانهها و بلاتکلیف مانده کارخانه قند نهاوند از دیگر معضلات کشت چغندرقند در نهاوند است.
تولید ۵۰۰ هزار تن چغندر در نهاوند
توکل آبشناس مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری عصر همدان، گفت: بر اساس قانون اصلاح الگوی کشت سطح زیر کشت ۲۶۰۰ هکتار است و کشاورزان با چهار کارخانه قند اصفهان، همدان، لرستان و قزوین قرارداد دارند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین محصول چغندر استان در نهاوند تولید میشود، افزود: کاشت این محصول دو برابر سطح ابلاغشده است و پیشبینی تولید بیش از ۵۰۰ هزار تن چغندر راداریم اما متعهد به تحویل همه محصول هستیم.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند اظهار داشت: بر اساس قانون اصلاح الگوی کشت و مصوبات شورای حفاظت از منابع آب یا شورای سازگاری با کمآبی و همچنین مصوبات استانی و شهرستانی داریم که سطح زیر کشت محصولات آب بر مانند چغندرقند باید کاهش یابد.
وی ادامه داد: سطحی که برای شهرستان در نظر گرفتهشده است ۲۶۰۰ هکتار است ولی کشاورزان نهاوندی این سطح را رعایت نکردند ولی ما در جهاد موظف هستیم تا دانه آخر چغندرقند نهاوند را تحویل بدهیم و بهمرور در حال حمل چغندر هستیم.
کسی به فریاد ما نمیرسد
سلگی چغندرکار بخش خزل نهاوند با گلایه از این شرایط به خبرنگار پایگاه خبری عصر همدان میگوید: بااینهمه زحمت باید محصول ما را تحویل بگیرند و مزدش را بهموقع بدهند.
وی میافزاید: یک سال زحمت کشیدیم تا بهرهٔ ببریم ولی روند تحویل گیری کند است و واقعاً گلایه داریم چون الآن چغندرها در فضای آزاد هستند و بیشتر بمانند افت کرده و ضرر میکنیم.
این کشاورز نهاوندی میگوید: اوضاع کارخانه جات خوب نیست و هزینههای حملونقل هم زیاد است و انتظار داریم وقتیکه محصول را تحویل میدهیم زودتر پول را برای ما پرداخت کنند و روند تحویل سریعتر شود.
یکی دیگر از کشاورزان روستای «عنبر قنبر» گفت: ۱۲ هکتار چغندر کاشته است و ۴۸ ساعت که بار با راننده و ماشین را معطل کردهاند که از مسئولان درخواست پیگیری و حل داریم.
وی ادامه داد: دیشب که قرار بوده سه ماشین برای من بار ببرند تا بهحساب هرکدام سه میلیون تومان واریز نکردم نیامدند بار بزنند.
این کشاورز نهاوندی افزود: راننده هم مقصر نیست چون چند میلیارد پول ماشین است و باید چندین ساعت بخوابد و با این کرایهها برایش نمیصرفد و تقاضای پول میکند.
وی گفت: با یک کارخانه قند قرارداد داریم ولی آنها میگویند از هر هکتار ۵۰ تن تحویل میگیریم ولی ما از هر هکتار ۱۰۰ تن یا بیشتر برداشت میکنیم که بقیه را باید چکارکنیم.
خزایی دیگر کشاورز بخش خزل است که گفت: حدود دو ماه است که محصولم در آفتاب و سرما است و هرچه فریاد میزنیم کسی با فریاد ما نمیرسد و با این شرایط برخی حاضر هستند کرایه بیشتر بدهند تا محصولشان از روی زمین برداشت شود.
وی ادامه داد: ماشین هم کم است و تا چهار روز هم برای تخلیه در صف هستند که واقعاً کار را مشکل کرده است و امیدوارم به فریاد ما هم برسند.
چغندرکاران نهاوندی مورد بیمهری قرار گرفتند
علیرضا نثاری نماینده مردم نهاوند در مجلس هم در این خصوص گفت: این شهرستان قطب تولید محصولات زراعی در استان است و پتانسیلهای زیادی دارد و باید موجبات رضایتمندی کشاورزان فراهم شود.
وی ادامه داد: چغندرکاران شهرستان مورد بیمهری قرار گرفتند و چغندرقند آنها را تحویل نمیگیرند که باید برای این مورد فکری شود.
نماینده نهاوند در خصوص کارخانه چغندرقند نهاوند هم اظهار داشت: کارخانه چغندرقند نهاوند بیش از ۶ سال است که کلنگ زنی شده ولی اقدامی صورت نگرفته که باید این طرح تأمین اعتبار شود.
وی عنوان کرد: ضمن تشکر از اقداماتی که درگذشته انجامشده ولی نهاوند از توسعه عقبمانده است و چرخ توسعه شهرستان را باید سرعت ببخشیم که یکی از این ظرفیتها بخش کشاورزی است که باید مشکلات آنها پیگیری شود.
نثاری افزود: با کمک مسئولان استانی باید رضایتمندی مردم و توسعه شهرستان و احیای پروژههای تعطیل و نیمه تعطیل را در دستور کار داشته باشیم.
کلنگ احداث کارخانه قند نهاوند در زمین ماند
با حضور محمود حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی در شهرستان نهاوند در تاریخ اول آذرماه سال ۱۳۹۷ کلنگ کارخانه قند نهاوند بر زمین شده شد ولی عملاً این پروژه پیشرفت خاصی نداشت و عملیات احداث و تکمیل آن متوقفشده است.
این کارخانه با ظرفیت تولید روزانه پنج هزار تن و سالانه ۷۲ هزار تن و بااعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان و اشتغالزایی ۲۵۰ نفر قرار بود به رنج کشاورزان این شهرستان پایان دهد و زمینهساز تولید و اشتغال در شهرستان باشد.
این پروژه اکنون نیاز به اعتبار دارد و لازم است که مسئولان استان برای ادامه احداث آن فکری بکنند و با دعوت از وزیر جهاد کشاورزی اعتبار این طرح را تأمین و روند کار را شتاب ببخشند.
لازم به ذکر است؛ حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی در مراسم کلنگ زنی این کارخانه ابراز خرسندی کرده و به کشاورزان هم امیدواری داده بود که با کلنگ زنی این واحد تولیدی با ظرفیت تولید سالیانه ۷۲ هزار تن، بخش عمدهای از مشکلات کشاورزان چغندرکار این شهرستان و استان مرتفع میشود.
این وعدهها دردی از کشاورزان نهاوندی دوا نکرد و آنها همچنان منتظر تحقق عملی قولها هستند.
این پروژه که نقش مؤثری در کشاورزی شهرستان دارد و یکی از مطالبات مهم کشاورزان است و با توجه به اینکه مشکلات فراوانی از همان ابتدا گریبان گیر این پروژه شد و عملاً عملیات اجرایی این واحد تولیدی متوقف و تعطیل شد با حضور سرمایهگذاران و همت اعضای هیأت مدیره و بحث اعطای تسهیلات میتواند بار دیگر به چرخه احداث برگردد.
قول مساعد کارخانه قند همدان برای تحویل مازاد چغندرقند
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در خصوص آخرین وضعیت چغندرقند تولیدی کشاورزان نهاوندی به «عصر همدان» گفت: با پیگیریهای انجامشده و قول مساعد کارخانه قند همدان در روزهای آینده مشکل تحویل گرفتن چغندرقند حل میشود.
وی افزود: کشت بیشتر از تعهد این مشکلات را در پی دارد ولی درصدد رفع این موضوع هستیم و با دو برابر کردن ظرفیت تحویل و افزایش ماشینآلات تا حدودی این مشکل را برطرف میکنیم.
آبشناس بیان کرد: امیدواریم با رعایت الگوهای کشت از طرف جهاد کشاورزی شاهد اینگونه مشکلات نباشیم ولی تمام تلاش را برای حل مشکلات چغندرکاران انجام میدهیم و موظف به پیگیری و تحویل همه چغندرقند کشاورزان هستیم.
وی عنوان کرد با تلاش و پیگیری در روزهای آینده مشکل تحویل چغندرقند با توجه به قول کارخانه همدان و قزوین حل خواهد شد.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در خصوص کارخانه قند این شهرستان گفت: برای ادامه احداث و راهاندازی کارخانه قند نهاوند نیازمند تسهیلات مصوب در سطح کلان و همچنین سرمایهگذار بخش خصوصی با توانایی مالی کافی هستیم.
انتهای خبر/س