به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» رمضان، یکی از مقدسترین و معنویترین زمانها در فرهنگ اسلامی است، این ماه بهعنوان ماه روزه، عبادت و خودسازی شناخته میشود و فرصتی است برای نزدیکی بیشتر به خداوند، تزکیه نفس و تقویت روحیه همدردی با نیازمندان.
ماه رمضان یادآور نزول قرآن کریم بر پیامبر اکرم(ص) است و «لیلهالقدر» (شبی که از هزار ماه برتر است) در آن جای دارد.
روزه در رمضان تنها به خودداری از خوردن و آشامیدن محدود نمیشود، بلکه پرهیز از گناهان، کنترل زبان، افکار منفی، و رفتارهای ناشایست را نیز شامل میشود و هدف اصلی، تقویت تقوا و خودآگاهی است تا در تمام طول سال انسان از اعمال ناشایست دور بماند. پیامبر اکرم (ص) نیز در این باره فرمودند:«هرکس از گفتار و رفتار باطل دست نکشد، خداوند به روزه او نیازی ندارد»
ماه رمضان با عبادات ویژهای همراه است و تلاوت قرآن کریم در این ماه بسیار توصیه شده است، بسیاری از مسلمانان در این ماه قرآن را ختم میکنند. حال و هوای دعا و استغفار در هنگام سحر و افطارها آنقدر خاص و عجیب است که لذت این ماه را دو چندان میکند.
در کنار همه ابعاد فردی که این ماه دارد، همبستگی اجتماعی و انفاق نیز از ابعاد اجتماعی آن محسوب میشود، این ماه، ماه بخشش و همدلی است، افطار جمعی و کمک به فقرا، پرداخت زکات فطره در پایان رمضان و کمک به نیازمندان و تقویت پیوندهای خانوادگی و دوستی از ابعاد اجتماعی این ماه پربرکت است.
یکی از خاصترین ایام در این ماه گرامی روز قدس است، روزی که پیامی سیاسی و اجتماعی به جهانیان مخابره میکند و بنیانگذار آن روز امام خمینی(ره) است.
روز قدس، که هر ساله در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان همراه با راهپیمایی سیاسی برگزار میشود، نمادی جهانی از همبستگی با مردم فلسطین و اعتراض به اشغالگری و نقض حقوق بشر توسط رژیم منحوس صهیونیستی است.
این روز به عنوان روزی برای افشای جنایات صهیونیستها و حمایت از مبارزات مردم فلسطین تعیین شد. نامگذاری این روز نهتنها یک اقدام سیاسی، بلکه تأکیدی بر هویت اسلامی و انسانی مسئله فلسطین است که فراتر از مرزهای جغرافیایی، وجدانهای آزاده جهان را به پاسداری از عدالت فرامیخواند.
تحولات منطقه و جنایتهای اخیر رژیم غاصب صهیونیستی در فلسطین اشغالی موجب شد تا روز قدس سال گذشته شلوغتر و باشکوهتر از هرساله برگزار شود، به عبارتی هرچه جنایات صهیونیستها بیشتر میشود گویی بیداری جهانی نیز بیشتر میشود و قطعاً امسال نیز شاهد حضور جمع بیشماری از آزادیخواهان جهان در روز قدس خواهیم بود.
قدس نمادی از مقاومت در برابر ظلم است، روز قدس یادآوری میکند که مسئله فلسطین تنها یک اختلاف منطقهای نیست، بلکه آزمونی برای صلابت اخلاقی جامعه جهانی در برابر اشغال، تخریب خانهها، کشتار غیرنظامیان، نسلکشی و نقض سیستماتیک حقوق بینالمللی است.
روز قدس فرصتی برای افشای نقش قدرتهای بزرگ در حمایت از رژیم ظالم و جنایتکار صهیونیستی و نقد سکوت نهادهای بینالمللی در قبال جنایات آن است.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که روز قدس تنها یک مراسم سالانه نیست، بلکه تجلی امید و پایداری است، مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم است و این روز به جهانیان میگوید که قدس و فلسطین فراموش نشدهاند و عدالتخواهی تا پیروزی نهایی، مسیر خود را طی خواهد کرد.
در شرایطی که آمریکا و همپیمانان او تلاش میکنند با کمک تسلیحاتی بر آتش جنگ در غزه و فلسطین افزوده کنند اما مسئله فلسطین در دنیا روز به روز پررنگتر شده و این اهمیت خود را در روز قدس بیشتر نشان میدهد، روز قدس همه دنیا یکصدا فریاد میزنند که:« فلسطین زنده است و مقاومت ادامه دارد»
این همبستگی انسانی در ماه مبارک رمضان از برکات این ماه نورانی است که معنی و مفهوم آن را بیشتر میکند، به راستی کدام دین تا این حد به بشریت توجه دارد و در ابعاد فردی و اجتماعی برای پیروان خود برنامه داشته است؟
ماه رمضان با جشن آغاز میشود و با جشن عید فطر به پایان میرسد، عیدی که با دیدن هلال ماه شوال اعلام میشود و بازهم در این روز مسلمانان جهان برای اقامه نماز عید که نماد شکرگزاری برای توفیق روزهداری است گردهم میآیند و همبستگی و اتحاد خود را به دنیا نشان میدهند.
رمضان نه تنها یک آیین دینی، بلکه مدرسهای برای تربیت قلب و ذهن است و امید که درسهای آن یعنی خویشتنداری، صداقت، و مهربانی و نوعدوستی در تمام روزهای سال همراهمان باشد.
امسال ماه رمضان با عید نوروز همزمان شده و نزول نعمتها برای ما ایرانیان دوچندان است، وقتی نوروز و رمضان همزمان میشوند، گویی بهار طبیعت و بهار روح در یک نقطه به هم میرسند، نو شدن زمین با نو شدن درون انسان همراه میشود. این همزمانی میتواند فرصتی برای درآمیختن شادیهای فرهنگی با عمق معنوی باشد.
جشن نوروز در کنار روزهداری، امکان تجربه شادی در قالب اعتدال و احترام به حالوهوای رمضان را فراهم میکند و افطارهای دستهجمعی ممکن است با غذاهای نمادین نوروزی مانند سبزیپلو همراه شوند و میهمانیها رنگ و بوی عبادی به خود بگیرند.
رعایت حرمت ماه روزه در برنامههای جشن و همچنین پاسداشت ارزشهای فرهنگی نوروز در چارچوب احکام دینی موضوع مهمی است که باید به آن توجه کرد، همزمانی نوروز و ماه رمضان، اگرچه از نظر تقویمی نادر است، اما پیامی جهانی دارد، زندگی ترکیبی از نور و ظلمت، شادی و تفکر، و پیوند زمین و آسمان است.
این تقارن به ما یادآوری میکند که میتوان در عین پایبندی به سنتها، راههایی برای همزیستی بین آنها یافت؛ طبیعت و دین، هر دو، انسان را به سوی تعالی و هماهنگی فرا میخوانند.
انتهای خبر/ زینب سعیدی